Apotheek Numansdorp en Klaaswaal

Apotheek Numansdorp  en Apotheek Klaaswaal  -  info@apotheeknumansdorp.nl  -  0186 654 083  -  Burg. de Zeeuwstraat 22a  -  3281AJ  -  Numansdorp

 

Apotheek Numansdorp heeft als visie de gezondheidszorg in de regio te transformeren door te fungeren als een hybride apotheek die naadloos geïntegreerde zorg biedt. Onze visie is om door middel van innovatieve ICT-faciliteiten en digitalisering een efficiënte en patiëntgerichte dienstverlening te realiseren. We willen wachttijden minimaliseren en een breed scala aan patiënten in Numansdorp, Klaaswaal, Westmaas, Mijnsheerenland, en Strijen bereiken.

We zien onszelf als een centrale schakel tussen zorgverleners, patiënten en zorgverzekeraars, waarbij we streven naar een nauwe samenwerking en een laagdrempelige toegang tot zorg. Door het bevorderen van medicatiebeoordelingen, het gebruik van farmacogenetische paspoorten en het ondersteunen van initiatieven zoals ‘Stoppen met roken’, willen we bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van onze gemeenschap.

Regel met gemak uw zorg online!

In de patiëntomgeving kunt u 24 uur per dag snel, veilig en online contact met uw huisarts hebben. Met uw eigen account logt u veilig in en hoeft u niet elke keer opnieuw uw gegevens in te voeren.

E-mail: info@apotheeknumansdorp.nl

Telefoonnummer: 0186 654 083

 

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

cobicistat

Cobicistat versterkt de werking van bepaalde medicijnen tegen hiv, namelijk elvitegravir, atazanavir en darunavir.

Artsen schrijven het voor bij hiv, tegelijk met deze hiv-medicijnen.

Wat doet cobicistat en waarbij gebruik ik het?

Hiv

Hiv en aids

De behandeling van hiv bestaat uit een combinatie van hiv-medicijnen die het hiv-virus bestrijden. Een combinatie van meerdere hiv-medicijnen is nodig omdat het hiv-virus snel ongevoelig (resistent) wordt voor één anti-hiv-middel. Samen met andere hiv-middelen is de kans op resistentie veel kleiner.

De hoeveelheid van hiv-middel in het bloed moet voldoende hoog zijn. Alleen dan kan het virus goed worden bestreden. Bovendien ontstaat bij te lage hoeveelheid in het bloed sneller resistentie. Sommige hiv-middelen, zoals elvitegravir, atazanavir en darunavir, worden door de lever snel afgebroken. Hierdoor worden ze minder werkzaam.

Werking
Cobicistat remt bepaalde enzymen in de lever. Hierdoor worden de hiv-middelen elvitegravir, atazanavir en darunavir minder snel afgebroken door de lever. Ze blijven hierdoor beter en langer werkzaam.
Cobicistat heeft zelf geen werking tegen het hiv-virus. Het zorgt ervoor dat andere hiv-middelen beter hun werk kunnen doen. Cobicistat wordt een “booster”  van deze middelen genoemd. Artsen schrijven cobicistat altijd tegelijk met deze hiv-middelen voor. Soms zit de combinatie al kant-en-klaar in één tablet.
 

Lees meer over hiv . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Vermindering van de nierwerking

    Meestal begint dit in de eerste weken van het gebruik van cobicistat. Daarna neemt de nierwerking niet verder af. Uw arts zal de nierwerking regelmatig controleren.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik cobicistat gebruiken met andere medicijnen?

Cobicistat heeft met veel andere medicijnen wisselwerkingen. Vraag aan uw apotheker om welke wisselwerkingen dit gaat. Uw arts en apotheker controleren of u cobicistat veilig kunt gebruiken naast uw andere medicijnen.
Zorg er daarom voor dat uw arts en apotheker op de hoogte zijn van alle medicijnen die u gebruikt. Ook de medicijnen die u zonder recept koopt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg hierover met uw arts. Tijdens de zwangerschap moet u hiv-middelen blijven gebruiken. Want tijdens de zwangerschap is het extra belangrijk dat de hoeveelheid virus in uw bloed erg laag is. Dit verkleint namelijk het risico dat de baby besmet raakt met hiv.

Overleg ook met uw arts of uw hiv-behandeling geschikt is tijdens de zwangerschap. Sommige hiv-middelen werken minder goed tijdens de zwangerschap. Mogelijk moet u andere hiv-middelen gebruiken.

Borstvoeding
Geef GEEN borstvoeding als u hiv heeft. Het virus kan namelijk via de moedermelk de baby besmetten. Overleg hierover met uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
De tablet heel doorslikken met een half glas water. U mag de tablet niet fijnkauwen, doorbreken of fijn maken.

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag. Neem de tablet in tijdens de maaltijd of met wat voedsel. Neem cobicistat altijd tegelijk in met de andere hiv-middelen atazanavir, darunavir of elvitegravir.

Hoelang?
U gebruikt cobicistat zolang u de hiv-middelen moet gebruiken. Meestal is dat jaren achtereen.